Array

Tegul visi bus viena (Jn 17, 21)
Dėl šių žodžių esame gimę,
dėl vienybės,
kad neštume ją į pasaulį.
Chiara Lubich.

ŠRIFTO DYDIS  aA aA 
Išmokti apsikeisti dovanomis: matematikos ženklų strategija

Lietus šeštadienį, gegužės 12-ają, tarsi ir nebuvo įtrauktas į programą, tačiau labai jos ir nesugadino: pustrečio šimto jaunų žmonių iš įvairių Lietuvos kampelių nieko nepaisydami mokėsi fleshmobo judesių Nepriklausomybės aikštėje, o vidurdienį visi sutartinai dalyvavo bėgime Gedimino prospektu iki Katedros aikštės. Prie dviračiais, riedučiais ar tiesiog pėsčiomis dalyvaujančiųjų prisijungė ir apaštalinis nuncijus Lietuvai Luigi Bonazzi, atvykęs į renginį su savo dviračiu.

Įvairių Lietuvoje gyvenančių tautybių, konfesijų ir religijų jaunimas susitiko „Run4unity“ (Bėgimas už vienybę) – pasaulinėje sportinėje estafetėje, kuri, prasidėjusi Naujojoje Zelandijoje, per Aziją, Afriką, Europą pasiekė Amerikos žemyną. Tą pačią valandą skirtingose laiko juostose vykstantis krosas simboliškai apjuosė visą planetą, paliesdamas 214 pasaulio miestų.

Trečią kartą nuo 2005-ųjų Fokoliarų judėjimo iniciatyva vykstantis renginys – gera proga per sportą ugdyti jauniems žmonėms savitarpio pagarbą ir brolystę.

Lietuvos bėgimo dalyviai taip pat turėjo galimybę artimiau susipažinti vieni su kitais bei prisijungti prie ilgalaikio bendro projekto. Lietuviai, lenkai, rusai ir žydų atstovai drauge su grupe neįgalaus jaunimo, pasitelkdami matematikos ženklus, išbandė vienybės kūrimo strategiją: „pliusas“ kviečia – suvienykime jėgas; „Minusas“ – sumažinkime skausmo; „procentas“ – meilė visada sugrįžta ir t.t.

Įvairių bendruomenių prisistatymai ir gyvenimo liudijimai gyvai pailiustravo tokio gyvenimo vaisius: „Svarbu negalvoti tik apie save“, „išmokau pamatyti šalia esančio skausmą“, „meilės kalba – universali“, – skambėjo iš pasisakančiųjų lūpų.

Dainos, lenkiškas polonezas ar žydiškas šokis „Alefbet“, kaip ir „Krump“ stiliaus epizodas, kurį pademonstravo rusų ortodoksų jaunimas, praskleidė šydą į kitos tautybės ar konfesijos bendraamžių pasaulį. Ypatinga dovana – neįgaliųjų pasidaljimas savo svajonėmis. Jų prisistatymą publika priėmė ypač šiltai.

„Buvo labai smagu, kad galėjome dalyvauti kartu su kitais jaunais žmonėmis, – vėliau dalijosi įspūdžiais Olga, dirbanti Pal. Jurgio Matulaičio parapijos socialiniame centre. – Labai dažnai patiriame diskriminaciją dėl to, kad kitaip atrodom, o čia pajutome tikrą draugystę.“

Pasitelkus Skyp'ą įvyko pokalbis su Šveicarijos jaunimu, vėliau jau programai pasibaigus – su Norvegijos bendraamžiais.

Ortodoksų sekmadieninės mokyklos jaunimas džiaugėsi, nes „buvo gražu pamatyti, kad mokame savo dovanas duoti kitiems ir priimti jas iš kitų kultūrų“.

Šalem Aleichemo žydų mokyklai ir žydų bendruomenei atstovaujanti mokytoja Rita prisipažino: „Dažnai susiduriame su faktu, kad daugelis nežino apie kitą kultūrą, neturi supratimo, ką jie veikia ir kaip ten viskas atrodo, žmonės vengia žydų kultūros, nes yra prisiklausę visokių neigiamų istorijų ir pan. Dėkoju, kad subūrėt mus, kad mes, skirtingų tautų žmonės, pasijutom vieningi. Visi buvome labai laimingi.“

„Pamiršome visus barjerus, kurie galėtų mus skirti įprastoje kasdienėje aplinkoje (kalba, religija, amžius, socialinė padėtis, išvaizda ir kt.) ir buvome viena graži šeima. Visi tokie skirtingi, jaunatviški, žaismingi, talentingi, bet visi sukurti „pagal Dievo paveikslą ir panašumą, – neslėpė savo entuziazmo Jolanta iš Vilniaus. – Kaip gražu buvo klausytis, kai jauni žmonės dalijosi savo patyrimais apie Dievo vaidmenį savo gyvenime, su meile ir kartais sunkiai sulaikydami jaudulį, patikėjo savo bendraamžiams intymiausius gyvenimo momentus.“

„Labiausiai mane sukrėtė žmonių patyrimai, ypač žmonių su negalia prisistatymas, – sakė dešimtokas Paulius. – Kardinaliai pasikeitė mano požiūris į juos. Toks Run4Unity dar ilgai išliks mano širdy. Dabar aš bandysiu eiti ir žengti pirmą žingsnį. Bandysiu suprast kiekvieną, nekreipdamas dėmesio į skirtumus tarp mūsų, nes mes visi esam vieno Tėvo vaikai“.

Vilniaus „Run4unity“ vainikavo kvietimas pasirašyti manifestą, kurį pirmadienį įvairių bendruomenių atstovų delegacija įteikė Seimo pirmininkės pavaduotojui Česlovui Stankevičiui.

„Pasaulyje ir Lietuvoje nesantaikos yra labai daug, tad jūsų taikos, santarvės, tolerancijos misija labai svarbi“, – sakė Č. Stankevičius jaunimo atstovams. Jis vėliau aprodė Seimo rūmus, pasidalindamas savo asmeniniais išgyvenimais iš istorinių Kovo 11-osios ir Sausio 13-osios įvykių. „Run4unity“ dalyvių pasirašytas manifestas bus pakabintas Seime kartu su nedidele renginio fotografijų paroda.

Bernardinai.lt :
Išmokti apsikeisti dovanomis: matematikos ženklų strategija
„Kartu dėl Europos“ - krikščioniškųjų judėjimų iniciatyva
Aurelio Molè. Ar Europa taps vienybės kultūros pavyzdžiu?