Array

Tegul visi bus viena (Jn 17, 21)
Dėl šių žodžių esame gimę,
dėl vienybės,
kad neštume ją į pasaulį.
Chiara Lubich.

ŠRIFTO DYDIS  aA aA 
Chiara Luce Badano paskelbta palaimintąja

Rugsėjo 25d. per Internetą ir Italijos televizijos kanalus buvo transliuojami tiek šestadienio šv. Mišios su palaiminimo ritualu, tiek ir sekmadienio padėkos Mišios ir taip pat ,,šventė su Chiara Luče” iš Paulo VI aulos Vatikane. Tai jaunimo paruošta programa, kurios metu buvo pristatomas Chiaros Luče gyvenimas su liudijimais, dainomis ir choreografijomis.
Life, Love, Light: vakaras, kuris trimis etapais peržvelgė Chiaros Luce Badano (Kjaros Luče badano) gyvenimą. Šventėje dalyvavo tėvas Ruggero ir motina Marija Teresa Badano: „Norėčiau pasveikinti visus, bet ypač jaunimą“.

„Dėl jūsų“

„Standing ovation“ pasitiko Chiaros Luce tėvus, užlipančius ant scenos, rugsėjo 25 d. vakare sausakimšoje Nervi salėje, didžiuliais ekranais sujungtoje su Šv. Petro aikšte. Stulbinantis tėčio Ruggero (Rudžero) liudijimas: „Šios dienos buvo labai ypatingos, tačiau dabar norėčiau pasakyti, kad būdami šalia Chiaros, mes išgyvenome ypatingų akimirkų. Gyvenome nepaaiškinamoje atmosferoje. Tie du metai buvo patys gražiausi mūsų gyvenime, labiausiai Dievo palaiminti, nes Jėzus leido mums gyventi antgamtinėje plotmėje, kuri mus pakelė nuo žemės. Tarsi pakiltum lėktuvu ir pro langelį žvelgtum į žemę, į debesis. Į visus mūsų ir Chiaros skausmus, kurie buvo dar didesni, žvelgėme iš šių aukštumų, jie mūsų nepalietė. Tai buvo daugelio žmonių meilės vaisus, nes jie meldėsi ir mus palaikė.“
Norėčiau pasveikinti visus, bet ypač jaunimą. Šis patyrimas vertingas visiems, tačiau gyvybę ji paaukojo dėl jūsų, ją atidavė vardan jūsų!“ Taip pat ir šie naujosios palaimintosios Chiaros Luce mamos žodžiai buvo palydėti ilgais plojimais.
Pirmajame etape – „Life“(gyvenimas): 130 jaunų aktorių, 70 technikų – muzika, choreografijomis, patyrimais, filmuotos medžiagos ištraukomis nupiešė Chiaros Luce gimimą ir vaikystę. Būdama devynerių, ji susitiko su Evangelijos gyvenimu, kurį pasirinko kaip savo gyvenimo abėcėlę.
Antrame etape – Love (meilė): augimas ir paauglystė iki susitikimo su Nukryžiuotuoju ir Apleistuoju Jėzumi, pačia didžiausia meile. Pasirodymą praturtino šiandienos jaunuolių liudijimai, kurie pabrėžė šios jų bendraamžės patirties universalumą. Marilisa pasakojo skausmingą patirtį apie savo tėvų skyrybas ir susitaikinimą su tėvu po 7 metų tylos ir apmaudo. Liudijimai pasiekė ir iš toli, pavyzdžiui, mergina iš Jordanijos dalijosi savo patirtimi apie dialogą su bendraamžiais musulmonais, kaip ir vaikinas iš Pakistano.
Paskutinė vakaro dalis – Light (šviesa): pati įspūdingiausia ir giliausia, buvo skirta pristatyti ligą, tą nuotykį, kaip tampama šventais kartu. „Chiarai reikėjo 25 minučių, kol pasakė savąjį „taip“. Paskui atsigręžė į mane su savo įprasta šypsena, švytinti, šviesos kupinu žvilgsniu. Ir nebegrįžo atgal“. Taip mama leido dar kartą išgyventi akimirką, kai Chiarai buvo pranešta apie ligos rimtumą.
Filmuotoje medžiagoje iš 1989 metų Chiara Lubich ryžtingai pasiūlė vienybės Idealą, o Apleistąjį Jėzų kaip raktą norint ją sukurti. Tai tapo Chiaros Luce gyvenimo programa. Salėje skamba Chiaros Luce laiško Chiarai Lubich žodžiai: „Atradau, kad Apleistasis Jėzus yra vienybės su Dievu raktas. Noriu pasirinkti jį kaip mano sužadėtinį ir pasiruošti jo atėjimui. Suteikti jam pirmenybę!“.
Baigiantis programai į sceną pakviečiama Marija Voce (Voče), Fokoliarų Judėjimo prezidentė. Jos žodžiai išreiškė tai, ką jautė visa jaunimo minia: „Dabar išvykstame praturtėję ir trokštantys naujų dalykų, didelių dalykų. Išgyvenome stiprų momentų, labai stiprų. Kartu. Atradome nuostabų dalyką: kad viskas gali pasikeisti: mūsų santykiai, būdas, kaip mes priimame džiaugsmus ir skausmus, net ir tuomet, kai šie užklumpa nelauktai, tragišku veidu. Mes galime sukelti revoliuciją, kuri turi vardą: meilė. Išvažiuokime su šia nauja jėga širdyje“.

Parengta pagal focolare.org

Tėvų ir jauno žurnalisto pasakojimas
Vatikano televizijos CTV reportažas